Een van de opgaven waar we aan werken binnen het Expertisenetwerk is het komen tot een verklarende analyse. De verklarende analyse staat volop in de belangstelling, zoals landelijk in de Hervormingsagenda. Regionaal wordt het werken met de verklarende analyse bekrachtigd door de stuurgroep van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel.

In de Aanpak Wachttijden Twente, de Samenwerkingsagenda Twente en het transformatieconvenant IJsselland wordt expliciet gekeken naar de Verklarende analyse. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met verschillende toegangen in Twente. In IJsselland werkt de aanpak Geïntegreerde Zorg met een verklarende analyse en experimenteren enkele wijkteams in Zwolle met een brede uitvraag, een werkwijze die lijkt op een verklarende analyse en op belangstelling die kan rekenen van andere gemeentes.

Start trainingstraject

We zijn nu een trainingstraject met intervisie gestart met GI's en RET. Dinsdag 7 maart was de aftrap van de training Verklarende Analyse. Ongeveer 15 jeugdbeschermers en gedragswetenschappers van JBOV, WSG en RET kwamen in Zwolle bij elkaar.

Recht doen aan het verhaal van gezinnen

Al snel werd duidelijk dat het bij een verklarende analyse niet gaat om het invullen van een format. Recht doen aan het verhaal van jeugdigen en ouders staat centraal.  Wat hebben jeugdigen en ouders allemaal meegemaakt waardoor ze zich gedragen zoals zich gedragen?  En wat is er vervolgens nodig voor een positieve ontwikkeling?

Dat zijn de vragen waar het bij een verklarende analyse om draait. Vragen waar alle deelnemers aan de training zich dagelijks mee bezig houden, maar waar het antwoord soms niet op wordt gegeven. Professionals voelen namelijk de druk van ouders, aanbieders, gemeentes om te komen met oplossingen, het liefst zo snel en goedkoop mogelijk: het kind moet nu naar school, het bed moet nu gevuld.

“Als opgroeien bij oma op een bepaald moment belangrijker is dan behandeling, dan is het soms beter om oma te ondersteunen dan om te investeren in behandeling.”

Een verklarende analyse gaat ook over oplossingen, maar niet over Quick fixes. Juist als het complex wordt, als er al vaak iets is geprobeerd en we niet meer weten of we nog met het goede bezig zijn, helpt het maken van een verklarende analyse. Met stil staan en uitzoomen en kijken met een brede blik kom je vaak verder.  Professionals willen dit maar al te graag, zo bleek tijdens de training en zoeken gelijkgestemden die ook op deze manier willen werken. 

“ Het is toch mooi dat we niet opgeven en bereid blijven om opnieuw te kijken of het anders kan”

Naast de oproep om deze manier van werken te verstevigen, kwamen ook wat aardsere zaken aan de orde: Hoe reëel is het om binnen zes weken een plan te maken, soms kost dat gewoon meer tijd? Dit zijn vragen die we ook zeker gaan beantwoorden.

Wil je meer informatie over werken met en aan de verklarende analyse, dan kan je contact opnemen met Suzanne Hautvast via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06-3872248.

Gerelateerde onderwerpen